K A P A D O K I J A

 • Destinacija:
 • Trajanje: 9 dana
 • Polazak: 28/10/2018
 • Dolazak: 05/11/2018
 • Cijena: 875€

EKSKLUZIVNO – JESEN 2018

K A P A D O K I J A

KONJA – PAMUKKALE – AFRODIZIJAS – EFES – PERGAM – IZMIR – KUŠADASI

9 DANA – AVION, POLAZAK: 28.10.2018.

CIJENA ARANŽMANA: 875€ (sa uračunatim taksama)

 

Zasljepljuje raznoliko bogatstvo Turske, zemlje susreta Istoka i Zapada, mora i planina, tradicije i modernizma. U ovoj zemlji kulture, gdje grčki i rimski spomenici stoje pored džamija i vizantijskih crkava, istorija je prisutna na svakom koraku. U vrtlogu turskih bazara i letu balonom nad fascinantnim vilinim dimnjacima, u lavirintu podzemnih gradova i u oslikanim pećinskim crkvama, uz čašu divnog kapadokijskog vina, s plešućim dervišima mevlevijskog reda u Konji, u toploj kupki Pamukkalea, u Afrodizijasu, starom Efesu na egejskoj obali i helenističkom Pergamu.

1.dan 28.10. PODGORICA – ISTANBUL – KAJSERI – KAPADOKIJA Sastanak putnika na aerodromu u Podgorici, kod šaltera Oki-air u 07:00h. Let za Istanbul u 09:00h. Slijetanje na aerodrom „Kemal Ataturk” u Istanbulu u 12:40h. Let za Kajseri u 18:15h. Slijetanje u 19:50h. Transfer do Avanosa (ili Goreme, ili Urgup), starog grada kroz koji protiče najduža rijeka u Turskoj, Kizilirmak (Crvena rijeka), poznatog po proizvodnji keramike. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

2. i 3. dan (29.10– 30.10.) KAPADOKIJA Doručak. Panoramsko razgledanje grada i odlazak na Učhisar, utvrđeni grad na padini stjenovitog vrha odakle se pruža prelijep pogled na dio Kapadokije. Smještena na hiljadu metara nadmorske visine, u srcu Anadolije, Kapadokija je vulkanska visoravan na kojoj su vode i vjetrovi tokom hiljada godina, uobličili u mekanom vulkanskom tufu raznolike forme, čitave šume kupastih brežuljaka, često sa tvrđim kamenom na vrhu, koji se bolje odupro eroziji. Nazivaju ih krunisanim piramidama ili vilinim dimnjacima. Taj gotovo mjesečev pejzaž smiruju boje stijena – blijedo siva, žuta, plava, ružičasta. Oblast je slavna po klasiranoj baštini pećinskih crkava i vizantijskom zidnom slikarstvu (UNESKO), kao i po zapanjujućim trogloditskim selima. Tokom dva dana punog programa u Kapadokiji posjećujemo takođe Urgup, važan centar u Kapadokiji, Goreme, ansambl oslikanih pećinskih ranohrišćanskih crkava, podzemni grad Kajmakli (ili Derinkuju), koji su rani hrišćani koristili kao skrovište od neprijatelja (osam spratova, od kojih su danas za posjetioce otvorena četiri). Razgledamo takođe Ortahisar, dolinu Zelve, sa superponiranim pećinskim staništima, kapelama i golubarnicima koji su krunisani ogromnim konusima, kao brojne vizantijske crkve u dolini Soganli.

Rano ujutro fakultativni let balonom nad vilinim dimnjacima i spektakularnim predjelima Kapadokije, a u smiraj dana degustacija divnih kapadokijskih vina. Vecera. Nocenje.

4.dan – 31.10. KAPADOKIJA – KONJA Doručak. Odlazak za Konju, staru seldžučku prijestonicu i trgovački grad na obodu stepske visoravni Anadolije. U tolerantnoj i sinkretističkoj sredini seldžučke prijestonice Dželaludin Rumi, persijski pjesnik i mistik iz 13. vijeka,osnovao je red Mevlevija, plešućih derviša. Njegovo djelo, spremno na pomirenje svih religija na filozofskoj osnovi, koje je steklo ogroman broj sledbenika, nadilazi uobičajene granice mjesta, nacije, vremena, jezika i duhovnosti. Mevlana ili „Naš učitelj” – ime pod kojim je Rumi poznat Turcima – svjedoči o njegovoj ulozi duhovnog vodiča.  Za svoje sledbenike, derviše kojima se okružio, koristio je ples okretanja u skladu s muzikom, već poznat nekim mističnim bratstvima kao sredstvo dostizanja višeg nivoa svijesti. Posjeta mauzoleju Mevlane i Muzeju islamske umjetnosti. Na grobu velikog mistika, vide se u vitrinama raširene bele suknje, u kojima su se zaneseni derviši vrtjeli sjedinjavajući se sa Bogom. Smještaj u hotelu i večera. Uveče predstava sa čuvenim plešućim dervišima čija je igra ritual koji izaziva vjersku ekstazu. Nocenje.

5.dan – 01.11.  KONJA – PAMUKKALE (lerapolj)  Doručak.  Putovanje sa usputnom posjetom karavan-saraju iz seldžučkog doba (13. vijek) u Aksaraj. Dolazak u Pamukkale (UNESKO), jedno od najvećih čuda Turske. Na dugačkoj i uskoj zaravni, na kojoj je osnovan antički grad Ierapolj – Hierapolis, (nekropola, Domicijanov slavoluk, Vizantijska vrata, ulica s kolonadama, Apolonov hram, rimsko pozorište, martirijum sv. Filipa), tokom mnogih milenijuma isticali su potoci tople vode, zasićene kalcijumovim solima. Slivajući se niz padinu brda, visoku stijenu pokrili su okamenjeni vodopadi blještavo bijelih krečnjačkih naslaga, i stvorili kružne plitke bazene obrubljene stalaktitima. Posjeta banji i mogućnost kupanja u termalnoj vodi. Smještaj u hotelu, večera i noćenje.

6.dan – 02.11. PAMUKKALE – AFRODIZIJAS – KUŠADASI   Doručak. Na granicama antičke Karije, Lidije i Frigije, kod današnjeg mjesta Gejre,u podnožju planinskog lanca Babadag, posjećujemo ostatke veličanstvenog grada Afrodizijasa (UNESKO), značajnog vjerskog, umjetničkog, književnog i intelektualnog centra (pozorište, odeon, hramovi, kupatila, ulice i javni trgovi, episkopska palata i Sebastejon s propilejima i porticima, te impozantan očuvani stadion koji je primao 30.000 gledaaca). U Afrodizijasu je djelovala nadaleko poznata skulptorska škola, čija su djela izložena u ovdašnjem muzeju. Odlazak za Kušadasi, poznato ljetovalište na obali mora. Smještaj u hotel, slobodno vrijeme, večera,noćenje.

7.dan – 03.11.  KUŠADASI – EFES – IZMIR Doručak. Odlazak do arheološkog nalazišta Efesa (UNESKO) i razgledanje ostataka prijestonice senatorske provincije Azije i najznačajnijeg trgovačkog centra antičkog doba (državna agora, bazilika, buleuterion, pritanej, ulica Kureta, Domicijanov hram, nimfeum, Sholastikijina kupatila, Celzova biblioteka, trgovačka agora, Mermerna ulica, Veliko pozorište, Arkadijev put, Lučka gimnazija, crkva vaseljenskih sabora). Zatim posjeta  Artemisionu (Artemidin hram), jednom od sedam čuda starog svijeta. Poslije podne, posjeta  Merjemani, Bogorodičinoj kapeli na temeljima kuće gdje je ona, prema vizijama Katerine Emerih, provela poslednje dane života i umrla. Posjeta  bazilici i grobu Svetog Jovana.

Odlazak u Izmir (antička Smirna), koji leži na brežuljcima koji okružuju Izmirski zaliv. Njegovi široki bulevari uokvireni palmama, otmene radnje i vreva prometne luke, kombinuju se s jednostavnošću i egzotikom starih četvrti u privlačnoj i elegantnoj mješavini. Po dolasku, panoramsko razgledanje grada (Konak, Sahat kula, Alsandžak, Fuar i dr.), smještaj u hotelu i slobodno vrijeme. Vecera. Noćenje.

8.dan – 04.11.  IZMIR – PERGAM – IZMIR Doručak. Odlazak za Pergam (UNESKO). Od tvrđave i palate na akropolju, helenistički Pergam spuštao se u terasama, a konfiguracija tla i veliko arhitektonsko umijeće u skladnom stapanju zdanja učinili su ga jedinstvenom monumentalnom građevinom, jednim od najljepših gradova svijeta. Na samom vrhu tog orlovskog gnijezda, Rim je dodao svoj carski hram, krunu od bijelog mermera koja je nedavno bljesnula zahvaljujući strpljivom radu arheologa (pozorište, Dionisov hram, Atinin hram, Zevsov žrtvenik, Trajanov hram i dr.). U podnožju akropoljarazgledamo zagonetni Serapisov hram i čuveni pergamski Asklepion, antički lečilišni centar, gde su bolesni liječeni između kupatila, masaža i pozorišnih predstava. Po povratku u Izmir, slobodno vrijeme. Večera i noćenje.

9.dan – 05.11.  IZMIR – ISTANBUL – PODGORICA Dorucak. Slobodno vrijeme.  Transfer na aerodrom.  Let za Istanbul u 15:15h. Dolazak u Istanbul u 16:30h.  Nastavak za Podgoricu u 19:55h  i dolazak u Podgoricu u 19:45h.

Doplata za 1/1 sobu : 160 eur   

 

U cijenu aranžmana je uračunato:

 • prevoz avionom na relaciji Podgorica-Istanbul- Kayseri i Izmir-Istanbul-Podgorica,
 • transferi autobusom po programu,
 • smještaj u hotelima 4* na bazi polupansiona (dorucak-vecera),
 • obilasci prema programu, usluge vodiča,
 • međunarodno zdravstveno osiguranje,
 • aerodromske takse,
 • bakšiši koji se ostavljaju po hotelima.

U cijenu aranžmana nije uračunato: 

 • bakšiš za lokalne vodiče i vozače
 • ulaznice za lokalitete – cijena 65 eur za sve ulaznice : UCHISAR, GOREME, ZELVE, DERINKUYU , SULTANHAN, MEVLANA, HIERAPOLIS, AFRODİSİAS, EFES,    ST. JEAN, KUCA Sv.MARIJE, BERGAMA AKROPOL i ASKLEPİON)

 

❗ Molimo putnike da provjere datum isticanja pasoša. ❗

📞 067 062 888 i 📞 067 860 380

✉ [email protected]

 

Pratite nas:

Pronađi idealno putovanje!

Destinacije
Vrste prevoza

Podijeli ovu ponudu