SIGURAN POLAZAK- SKANDINAVIJA OSLO – STOKHOLM – HELSINKI – TALIN

ORGANIZATOR PUTOVANJA

Gallileo Travel
Tel:+382 67 062 888
E-mail: [email protected]


 

SIGURAN POLAZAK

SKANDINAVIJA

OSLO – STOKHOLM – UPSALA – HELSINKI – TALIN

8 DANA – AVIONOM, Polazak: 20.05.2017.

CIJENA ARANŽMANA: 1430€

 

Skandinavija je naziv koji se upotrebljava za tri zemlje severne Evrope, Norvešku, Švedsku i Dansku. Ove tri zemlje grupisane su pod ovim nazivom zbog istorijskih, kulturnih i jezičkih karakteristika. Pojam Skandinavije često se proširuje i na Finsku koja sa ove tri države nema zajedničkih jezičkih karakteristika. Kolektivna oznaka “Skandinavija” danas prvenstveno odražava lingvističke sličnosti, ali i istorijske i socijalne veze između tih zemalja. Zemlje sjeverne Evrope su nešto poput bratstva zbog načina na koji su vjekovima, još od doba vikinga, stvarali saveze i vladali jedni nad drugima.

oslo (2)

 

1.dan 20.05.2017. PODGORICA-OSLO
Sastanak putnika ispred Hrama u 04:00h. Polazak ka aerodromu Ćilipi. Polijetanje aviona u 09.35h. Dolazak u Oslo u 12:35h. Nakon pasoške kontrole slijedi odlazak do Osla. Oslo – glavni grad Norveške i grad sa najvišim kvalitetom života, nalazi se na dnu istoimenog fjorda dugog više od 100 kilometara i 12 kilometara širokog koji se završava u zalivu Baltičkog mora. Odlazak na panoramski obilazak „ Grada parkova“. Panorama glavne poslovne i trgovačke ulice grada „Karl Johansgate“, tvrđave Akershus, Katedrale iz XVII vijeka, Nacionalnog muzeja, Kraljevske palate i Univerziteta, panorama zadivljujućih figura (oko 200 ) u Vigelandovom parku (poznatog umetnika Gustava Vigelanda, koji je svoje skulpture poklonio gradu). Kraće zaustavljanje kod poznate zimske ski-skakaonice Holmenkolen, odakle se pruža predivan pogled na grad… Smeštaj u hotel. Slobodno posle podne za individualnu šetnju centralnim delom grada. Noćenje.

2.dan 21.05.2017. OSLO-STOKHOLM
Doručak. Polazak autobusom za Stokholm i vožnja živopisnim predjelima Norveške prema Švedskoj. Vožnja kroz regiju jezera i beskrajne crnogorične šume, pored prelijepih malih naselja sa drvenim kućma u dužini od 520 km. Kraća usputna pauza u Karlstadu, malom, živopisnom gradu u središtu Švedske, smještenom na jednom od najvećih švedskih jezera, Vanern. Kraća pauza radi odmora. Nastavak putovanja za Stokholm. Dolazak u Stokholm posle 8 sati vožnje. Smeštaj u hotel. Noćenje.

3.dan 22.05.2017. STOKHOLM  
Doručak. Prestonica Švedske podignuta je na 11 ostrva, međusobno spojenih sa 50 mostova, na mestu gde se jezero Melaren dodiruje sa Baltičkim morem. Stokholm je osnovan kao utvrđenje u XIII vijeku i vremenom se širio na okolna ostrva. Danas je stecište svetske inteligencije i sinonim znanja možda baš zahvaljujući Nobelovoj nagradi, koja se dodeljuje u ovom gradu. Polazak u panoramsko razgledanje grada: Gamla stan- najstariji deo grada sa Storkirkan crkvom iz XIV veka, veličanstvena Kraljevska palata koja svedoči o Švedskoj dominaciji u srednjem vijeku, Gradska kuća, koja je ujedno i najvažnija građevina XX vijeka zbog svoje čuvene zlatne sale u kojoj se održava banket nakon dodjele Nobelove nagrade, Katedrala, Opera, Parlament,. Trg Stortorget sa muzejem Alfreda Nobela, Prastagatan– najduža ulica starog grada, Västerlånggatan najživlja ulica starog grada,… Povratak u hotel. Slobodno poslijepodne. Noćenje.

4.dan 23.05.2017. STOKHOLM-UPSALA
Doručak. Slodan dan za individualni obilazak Štokholma ili fakultativno poludnevni izlet za Upsalu. (grada udaljen 70 km) Upsalu smatraju istorijskim I duhovnim centrom Švedske. Iako tek četvrti po veličini grad u Švedskoj, Upsala se tokom školske godine uveća za oko 40.000 studenata iz cijeloga svijeta jer se tu nalazi najstarija visokoškolska ustanova cijele Skandinavije, univerzitet osnovan još 1477. Upravo ovdje izmišljena je Celzijusova skala za mjerenje temperature. U ovom gradu na obalama reke Firis nalazi se I najveća skandinavska katedrala, iz XV veka, u kojoj su sahranjeni mnogi značajni Šveđani, uključujući kralja Gustava Vasu, “oca nacije”,  Sv. Erika, zaštitnikaŠvedske. Na brdu iznad centra Upsale nalazi se tvrđava iz XVI vijeka u kojoj je abdicirala čuvena kraljica Kristina. Povratak u Stakholm. Slobodno vrijeme. Noćenje

Uppsala-Lm-219346

5.dan 24.05.2017. STOKHOLM-TALIN
Doručak. Slodan dan za individualni obilazak Štokholma ili fakultativno obilazak muzeja “ Vasa” na ostrvu Ćurgarden, gde je izložen 69 metara dugačak ratni brod sa 64 topa, bogato ukrašen skulpturama kao I kraljevskim simbolima koji je potonuo 10. augusta 1628.godine posle samo 20 minuta plovidbe. Ovo je najstariji u cjelosti sačuvani i indetifikovani brod koji sa 98 % originalne konstrukcije predstavlja umjetničko blago i jednu od najposećenijih turističkih atrakcija na svijetu. Transfer do luke i ukrcavanje na brod kompanije Tallink Silija Line za Talin. Smeštaj u kabine. Isplovljavanje, u 17.30h, večera, noćno krstarenje.

6.dan 25.05.2017. TALIN 
Doručak na brodu. Dolazak u Talin u 10.00h. Odlazak na panoramsko razgledanje grada autobusom i pješke: Gornji grad ”Brda sabora” gdje su kraljevski dvorac (sada parlament) i upravne zgrade opasane bedemima, crkva Aleksandra Nevskog, a zatim donji grad- nekada naseljenog švedskim i njemačkim trgovcima, pomorcima i zanatlijama; to je danas pješačka zona Talina, proglašena dijelom svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO–a, u kojoj su katedrala sv. Nikole, gradska vijećnica, palata Kadriorg… Smeštaj u hotel. Slobodno popodne. Noćenje.

7.dan 26.05.2017. TALIN-HELSINKI
Doručak. Transfer do luke u Talinu i ukrcaj na trajekt, isplovljavljanje u 10.30h za Helsinki, koji leži oko 80 km od Talina, na severnoj obali Finskog zaliva. Uplovljavanje u glavni grad Finske, Helsinki, poslije dva sata vožnje u 12.30h.  Grad je smešten na jednom od najlepših arhipelaga na svijetu i sa tri strane zapljuskuje ga Baltičko more. Svojim brojnim parkovima, jezerima i ostrvima oslikava zaljubljenost ovog naroda u prirodu. Grad je osnovao švedski kralj Vase prije više od 450 godina a svoj procvat doživeo je polovinom XIX vijeka, kada nastaje većina građevina u neoklasicističkom stilu. Odlazak na panoramsko razgledanje grada: Trg senata sa jednim od simbola grada – Luteranskom Katedralom, zgrade Univerziteta i Vlade. Bogato ukrašena pravoslavna Crkva Uspenja, najveća u severnoj Evropi, Manerhajmova ulica gde se nalazi zgrada parlamenta, Nacionalni muzej i poznata koncertna dvorana Finlandia, Olimpijski stadion, gdje su 1952 godine održane Olimpijske igre, jedinstvena Tempeliaukio crkva uklesana u stijeni, Sibeliusov park sa impresivnom skulpturom posvećenom ovom velikom kompozitoru. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za individualno razgledane grada, isprobavanje morskih i laponskih specijaliteta, kupovinu suvenira ili šetnju Esplenadom – promenadom koja izlazi na ribarsku luku i pijacu. Noćenje.

8.dan 27.05. HELSINKI-PODGORICA.
Doručak. Polazak na aerodrom i polijetanje u 10.30h. Dolazak na aerodrom u Dubrovniku u 12.35h. nastavak putovanja do Podgorice.

talin bddfa04d56eabe228b0f4d05a92e0ade

U cijenu aranžmana je uračunato:

  1. prevoz avionom na relaciji Dubrovnik-Oslo i Helsinki-Dubrovnik, aero takse
  2. transferi autobusom Podgorica-Aerodrom Ćilipi-Podgorica
  3. svi opisani transferí i vožnje Oslo-Stokholm-Talin-Helsinki
  4. hotelski smještaj na bazi noćenje sa doručkom u: Oslu hotel Thon Slottsparken 3*, u Stokholmu hotel Scandic Malmen 3*, u Talinu hotel Radisson Blu Olumpia  4* i u Helsinkiju hotel Scandic Park Helsinki 4*
  5. smještaj sa večerom i doručkom u untrašnjim kabinama na brodu na relaciji Stokholm-Talin
  6. brodsku kartu za brod koji plovi na relaciji Talin-Helsinki
  7. obilasci prema programu, usluge vodiča i lokalnih vodiča
  8. troškovi međunarodnog osiguranja

U cijenu aranžmana nije uračunato:

  1. fakultativni izleti

OSLO  je glavni grad Norveške, najveći grad u zemlji, sjedište Norveške Vlade I dom Norveške kraljevske porodice. Jedan je od gradova s najbržim rastom broja stanovnika u Evropi I danas broji oko 700.000. Velikom brzinom postaje kosmopolitski grad s mnoštvom izvanrednih muzeja, restorana I klubova, a istovremeno zadržava opuštenu atmosferu mnogo manjeg grada. Smešten je između Oslo fjorda I hiljada kvadratnih kilometara šume. Njegov centar je kompaktan I lako se obilazi pešice ili na biciklu. Oslo je 2000-te. proslavio hiljadugodišnjicu postojanja, ali je glavni grad postao tek u XIII vijeku. Za vreme Unije s Danskom, koja je trajala do XIX vijeka, bio je mali provincijalni centar, međutim, u XVII vijeku posle požara obnovio ga je upravo danski kralj Kristijan IV I promenio mu ime u Kristijanija. Posle raskida Unije s Danskom, grad se nesmetano razvijao I mnogi umjetnici su u Oslu ostavili traga: Edvard Munk, Henrik Ibzen, Knut Hamsun idrugi. Godine 1952. U Oslu su održane Zimske Olimpijske igre.

ŠTOKHOLM, grad smješten na 14 ostrva u svom arhipelagu, zbog čega ga zovu i Venecijom sjevera, prava je švedska, ali i skandinavska prestonica. Dnevna svjetlost varira u zavisnosti od godišnjeg doba, od 18 sati sredinom ljeta, pa do svega 6 sati krajem decembra. Štokholm je glavni i najveći grad Kraljevine Švedske. Nalazi se u istočnom dijelu države, u blizini Baltičkog mora. Štokholm je politički, kulturni, i ekonomski centar Švedske. Štokholm se u istorijskim izvorima prvi put pominje 1252. godine, mada se pouzdano zna da je naselje mnogo starije. Ovo područje bilo je naseljeno još tokom ranog srednjeg veka. zbog položaja, Štokholm se veoma brzo razvio kao luka za pevoz rudnih bogatstava, i imao je veoma tijesnu saradnju sa Hanzeatskom ligom, koju su sačinjavali severnonjemački gradovi. Prestonica Švedske postaje 1436. godine, a ovde je 1523. krunisan i prvi švedski kralj.

TALIN glavni grad Estonije i velika luka na južnoj obali Finskog zaliva koji je doživeo procvat u 15. vijeku kao važna članica Hanze. Ima odlično očuvan stari grad sa drevnim zidinama, popločanim alejama i tornjevima, zaostavština 850-godišnje istorije tokom koje su gradom vladali Danci, Šveđani, Njemci I Rusi.

HELSINKI je smješten na jednom od najljepših arhipelaga na svijetu koji čini više od trista ostrva, od velikih i stalno naseljenih, do malih stjenovitih površina koje nastanjuju samo galebovi i sa tri strane zapljuskuje ga Baltičko more. Svojim brojnim parkovima, jezerima i ostrvima oslikava zaljubljenost ovog naroda u prirodu. Grad je osnovao švedski kralj Vase prije više od 450 godina a svoj procvat doživio je polovinom 19. vijeka, kada nastaje većina građevina u neoklasicističkom stilu.

Uz ovaj program vaze Opšti uslovi putovanja turističke Agencije GALLILEO

T.A. GALLILEO

tel. 067 062 888

[email protected]

Pratite nas:

Pretraga putovanja

Sve destinacije
Vrste prevoza

Mi na Facebooku

Podijeli ovu ponudu