APULIJA – 8. MART

  • Destinacija:
  • Trajanje: 3 dana
  • Cijena: 310€

8.MART. – PUTOVANJE KOJE PREPORUČUJEMO
A P U L I A
🇮🇹 BARI – ALBEROBELO – LEĆE – CASTEL DEL MONTE – OUTLET 🇮🇹
3 DANA – ✈️ – ČARTER LET
POLAZAK: 06.03.2020.
CIJENA ARANŽMANA: 310€ (sa uračunatim taksama)

Predlažemo vam da upoznate jednu „drugu Italiju”, u originalnoj i prijatnoj oblasti, gdje su vinogradi i maslinjaci opkolili slikovita sela čija su mermerna šetališta nadvisila Jadransko more. Trulli – slavna tradicionalna staništa od suvog kamenja koje vidimo u Alberobelu – svjedoče o postojanosti jednog sasvim osobenog identiteta, starijeg od helenske kolonizacije koja je Veliku Grčku uvela u novi prostor mediteranske civilizacije, rođene na obalama Egeja. Čudan zamak-Castel del Monte,najbolje evocira svjetski projekat cara Fridriha II Hoenštaufena, germanskog i mediteranskog princa koji je uzalud sanjao o ujedinjenju Orijenta i Zapada. Apulija je zatim, bila predstraža hrišćanstva, pred turskom opasnošću, a posle pobjede kod Lepanta doživjela je spektakularan razvoj o kome svjedoči Leće, „barokni biser Apulje”.

Image result for ALBEROBELLO

1.dan 06.03.2020. TIVAT- BARI Sastanak na aerodromu u Tivtu u jutarnjim časovima,  2 sata prije polijetanja za Bari (tačno vrijeme leta objavićemo uskoro). Za putnike iz Podgorice, biće organizovan polazak za Tivat. Polijetanje aviona i dolazak u Bari.  Nakon pasoške kontrole slijedi obilazak grada. Bari je glavni grad cijele regije Pulja. Nakon kraćeg odmora obilazak centralnog dijela grada šetnjom: Romantična bazilika Sv.Nikole je odredište brojnih hodočasnika I svakako najveća znamenitost grada, obilazimo i ostatke normanske tvrđave castello Svevo, zatim prolazimo Pjacu Mercantile, crkvu San Gregorio, kolonada Pravde,…. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Preporučujemo Vam šetnju obalom, kako bi se stekao pravi doživljaj užurbanog lučkog grada a za šoping preporučujemo da to uradite u poznatim ulicama Via Sparano, Via Argiro i Via Manzoni u kojima su se smjestile trgovine mnogih italijanskih dizajnera. Noćenje.

2.dan 07.03.2020. BARI – LEĆE – ALBEROBELO Doručak. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti ili fakultativni izlet za Leće i Alberobelo. Izlet počinjemo putovanjem do nevjerovatnog Alberobela, grada koji predstavlja sinonim turizma Apulije. Najveća atrakcija ovog mjestašca su neodoljive kućice sa kupastim krovovima koje lokalno stanovništvo naziva „truli“. Preko 1030 ovakvih neobičnih kućica načičkano je u Alberobelu, pa čak je i crkva Sv. Antonija u formi trulija. Slobodno vrijeme za uživanje u specifičnom ambijentu. Nastavak izleta vožnjom prema baroknom gradu Leće, koji je zbog svoje veličanstvene i bogate arhiktekture prozvan „Firencom juga ”, što je nadimak koji svjedoči o izuzetnom arhitektonskom procvatu na italijanskom jugu. Grci, Rimljani, Normani, Arapi i Hoenštaufovci ostavili su ovdje traga, ali najtrajnije španski Habsburgovci, čiji su vladari, ohrabreni žarom protivreformacije i finansirani domaćim trgovcima, arhitektonski preobrazili grad tokom 17. vijeka. Obilazimo, između ostalog, baziliku Santa Croce, koja je apoteoza živog baroknog stila čija klesana dekoracija podsjeća na španski „platereskni” stil, zatim crkvu Srca Isusovog (Gesu), Duomo, biskupsku palatu, kao i seminar i crkvu Nicolo e Cataldo, jedan od najboljih normanskih spomenika oblasti, gdje su vizantijski, arapski i gotski elementi originalne romanske crkve dopunjeni kasnom baroknom fasadom, rimski amfiteatar, tvrđava Karla V…. Slobodno vrijeme. Povratak u Bari. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3.dan 08.03.2020. BARI- CASTEL DEL MONTE – OUTLET – PODGORICA Doručak. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti ili fakultativno izlet Castel del Monte i outlet. Odlazak u Castel del Monte. Usamljen na jednom ogoljenom brežuljku, „kruna Apulije”, oktagonalnog oblika, impresionira svojom impozantnom siluetom koliko i svojom geometrijskom čistotom. Ova tvrđava, koja se katkada smatra „savršenim spojem poezije i matematike”, odražava neobičnu ličnost Fridriha II Hoenštaufena, koji je bio otvoren prema svjetlosti nauke, prožet antičkom filozofijom koliko i mudrošću, arapskom i jevrejskom, pjesnik i matematičar, Fridrih II okružio se dvorom koji bismo okarakterisali kao „republiku naučnika”. Castel del Monte je jedan od mnogih zamaka cara Fridriha II. Razgledamo zdanje koje ilustruje njegovu opsjednutost matematičkom harmonijom i posebno brojem osam: oktagonalnog plana, ima oktagonalni vrt s osam oktagonalnih kula, od kojih je svaka dvospratna, sa osam soba po spratu. Za neke je osam simbol krune ili ujedinjenja Boga i čovječanstva, dok za druge, dimenzije odražavaju neku astrološku konfiguraciju i na tu temu urađeno je na stotinu studija. U svakom slučaju u pitanju je remek djelo srednjovjekovne arhitekture XIII vijeka. Nakon posjete dvorcu odlazak do outleta village Molfetta, veliki outlet sa brojnim brendovima i vrijeme predviđeno za šoping. Slobodno vrijeme do transfera na aerodrom. Očekivano polijetanje iz Podgoricu oko 22.00h. Dolazak u Podgoricu oko 23.00h. (tačne satnice letova biće objavljene 15 dana prije putovanja). Za putnike sa primorja biće organizovan prevoz do Budve!  Kraj programa.

 

U cijenu aranžmana je uračunato:

  1. prevoz avionom na relaciji Tivat – Bari – Podgorica
  2. transfer aerodrom – hotel – aerodrom, panoramski obilazak grada
  3. hotelski  smještaj 3* u Bariju, (2 noćenja sa doručkom)
  4. troškovi organizovanja putovanja, usluge vodiča
  5. troskovi međunarodnog osiguranja
  1. aerodromske takse 

U cijenu aranžmana nije uračunato:

  1. fakultativni izleti

 

Pulja nama, u Crnoj Gori, je najbliža italijanska regija, međutim I dalje je skrivena I nedovoljno istražena. Za naše građane uvjek je bila omiljena šoping destinacija do koje smo stizali tradicionalno trajektom do Barija. Međutim ova oblast zaista ima šta da pokaže, da Vas zavede I očara,.., Jug Italije nudi neuporedivo umjetničko i arheološko bogatstvo. Radoznali posjetilac oduševiće se ostacima grčkih gradova, vizantijskim spomenicima, srednjovekovnim normanskim ili švapskim mjestima, romanskim bazilikama i baroknim zdanjimja. Sva ta ljepota iznenađuje utoliko više što možemo u njoj uživati u povlašćenim uslovima jedne autentične oblasti koja je sačuvana od masovnog turizma. Regija Pulja proizvodi 80 odsto italijanske paste. Meso – živinsko, svinjsko i jaretina – često se peče s aromatičnim travama i te specijalitete preporučujemo da probate. U Pulji se prave čuveni sirevi mozzarella i  ricotta, popularna je domaća pasta u obliku uha – orecchiette – a od voća najviše ima smokava i dunja. Većina riba i rakova ove zemlje ulovi se duž 400 kilometara obale.

Image result for apulia

 

AGENCIJA NIJE ODGOVORNA ZA VALIDNOST PUTNIH ISPRAVA PUTNIKA

Za ulazak u državu članicu EU, državljani Crne Gore su u OBAVEZI da posjeduju pasoš koji važi najmanje tri mjeseca nakon datuma napuštanja teritorije države članice EU! Putnik je dužan provjeriti rok važenja pasoša!

📞 067 062 888 i 📞 067 860 380

✉ [email protected]

Pratite nas:

Pronađi idealno putovanje!

Destinacije
Vrste prevoza

Podijeli ovu ponudu