Prošetajte po jezeru i boravite u hotelu od soli! U hotelima je strogo zabranjeno lizanje zidova!

Najveće slano jezero na svijetu smjestilo se u jugozapadnoj Boliviji na nadmorskoj visini od 3.656 metara. Jezero površine veće od 10.000 kvadratnih kilometara prekriveno je do nekoliko metara debelom korom od soli koja je iznenađujuće ravna. Dio ispod slane kore dubine od 2 do 20 metara sadrži čak do 70% svjetske zalihe litija!

Zahvaljujući ravnini površine jezera kao i čvrstoći kore od soli, jezero je postalo glavna prometnica za automobile preko bolivijskog Altiplana. Svake je godine u novembru jezero Salar de Uyuni prepuno ružičastih plamenaca.

116812-3-Panorama-Bolivia-SalarDeUyuni-CrosteDiSale

78604_1600x1200-wallpaper-cb1397568872

the-arts-4-large

Flamingos-no-Salar-do-Uyuni

Grad Uyuni

Grad iz kojeg većina turista započinje svoje izlete na slano jezero Salar de Uyuni naziva se Uyuni. Godišnje ga posjeti više od 60.000 turista. Organizirani turistički obilasci jezera mogu trajati jedan ili tri dana.

Hoteli od soli

Svake godine ovo prekrasno slano jezero privlači velik broj turista iz svih dijelova svijeta. Brojni se turisti smještaju u hotele od kojih je većina izgrađena od velikih slanih blokova koji su zapravo izrezani iz jezera! Naravno, razlog zašto se hoteli grade od blokova soli vrlo je logičan. U ovom dijelu svijeta teško ćete naći drvo…

Naravno, u ovim je hotelima i većina namještaja napravljena od soli! Danas su se uz rubove jezera smjestili brojni slani hoteli i hosteli. I da ne zaboravimo, u hotelima je strogo zabranjeno lizanje zidova!

Kiše u ovom kraju ima vrlo malo, kiši manje od pet dana mjesečno. No, kada padne kiša i voda prekrije ploču od soli, jezero se pretvori u nestvarno ogledalo i oblaci se prebace na tlo… Nestvaran krajolik koji izgleda kao da ste na drugoj planeti, vožnja džipovima bez pravila i prometnih prekršaja po neobilježenim cestama, prekrasni zalasci sunca nad slanom pustinjom razlozi su zašto turisti posjećuju Salar de Uyuni. Nadamo se da smo vas barem malo zainteresirali za putovanje u Boliviju!

Salar-de-Uyuni

salar_de_uyuni_2_flickr

 

gal-hotel2-jpg

 

salt-hotel-salar-de-uyuni-bolivia-uyuni

 

www.svjetskiputnik.hr