Ajkule, meduze, vulkanska lava, veliki talasi i zagađenost… To su samo neke od stvari koje poznate svjetske plaže čine zapravo najopasnijim mjestima na svijetu.

najpl1

Neke poznate svjetske plaže možda mame turiste svojim prirodnim ljepotama, ali su izuzetno opasne zbog različitih razloga. Ako želite da sačuvate glavu, onda je najbolje da ih izbjegavate.

Ostrvo Fraser, Australija 
Mora i plaže oko ostrva Frasera na jugoistoku Kvinslenda svakako treba izbjegavati. Zašto? Mogli biste da imate problema sa ajkulama, meduzama, ali i jakim strujama. Na obali pak prijete otrovni pauci i morski krokodili.

                                                           Gansbaai, Južna Afrika

najpl2

Ovaj dio svijeta carstvo je velike bijele ajkule. Nekoliko kilometara od obale nalazi se prolaz nazvan Dolina ajkula (Shark Alley) koji je dom brojnih foka, ali i ajkula koji dolaze da ih jedu. Osim ako i sami ne želite da budete obrok, ovo područje izbjegavajte.

                                                        Hanakapiai, Havaji

najpl3

Iako nema ajkula, ovo područje je ipak opasno. Proteklih godina barem 83 ljudi utopilo se na Hanakapiai. Naime, struje su izuzetno jake a talasi ogromni pa je plivanje gotovo nemoguće.

                                       Praia de Boa Viegem, Brazil

najpl4

Ova popularna plaža vrlo je opasna jer u njoj plivaju ajkule. Od 1992. evidentirano je najmanje 50 napada na ljude, a 19 ih se završilo smrću. Nekada ajkule nisu vladali ovim područjem, ali je narušavanje ekosistema rezultiralo njihovim dolaskom i opasnim ponašanjem.

                                              Volusia County, Florida

najpl5

Prema podacima International Shark Attack File, velike baze podataka o napadima ajkula, upravo na ovoj plaži dogodilo se najviše napada ovih životinja koji ni na koji način nisu bili isprovocirani. Pored toga, česte su i munje i gromovi koje više nego igdje na svijetu povrjeđuju ljude.

                                             Chowpatty Beach, Indija

najpl6

Ovo područje je među najzagađenijima na svijetu. Kupanje u tim vodama se ne preporučuje iako domaće stanovništvo to redovno čini. Međutim zapadnjacima tamo prijete ozbiljne bolesti.