Evo nekoliko korisnih savjeta!

Pariški Luvr najpoznatiji je, najveći i najprometniji muzej na svijetu. Nekad su redovi još bili podnošljivi, ali od kako je 1989. godine otvoren ulaz kroz staklenu piramidu, broj posjetilaca se utrostručio i čini se kako će ove godine po prvi put probiti brojku od 10 miliona.

pariz mona-lisa
Najpoznatiji po Mona Lizi, brojnim Mikelanđelovim, Rafaelovim i Vermerovim djelima, ali i ogromnoj antičkoj zbirci, nije uopšte čudno da Luvr privlači najviše posjetilaca od svih svjetskih muzeja.

Međutim, svi koji odluče da posjete muzej, susreću se s nizom problema. Za početak, kako razgledati 35.000 djela smještenih u 300 soba? Postoje neke stvari koje se moraju vidjeti, ali samo da hodate bez zaustavljanja, potrošili bi veliki dio dana.
Kako uopšte uživati u Mona Lizi? Pa vjerovatno nikako, s obzirom da je prvo skrivena iza horde turista, a kad joj se napokon dovoljno približite, opet ste prilično daleko jer se ‘mala Parižanka’ skriva iza neprobojnog stakla.
Svejedno, postoje neke stvari koje će vam pomoći pri razgledanju Luvra.
pariz muzej-luvr-pariz-31
Izbjegnite gužve
Za početak, kupite karte preko interneta i na taj način izbjegnite uzaludno duga čekanja u redu. Tačno, platićete nekoliko eura više, ali šta znači par eura u poređenju s nekoliko izgubljenih sati?

Takođe, zapamtite da su najveće gužve u periodu od juna do septembra, a najbolje vrijeme za posjetu su decembar i januar. I da, ako se odlučite na ulaz nakon tri popodne, definitivno ćete profitirati.

Izbjegnite redove
Nemojte, ali nikako nemojte ići na glavni ulaz, kroz već spomenutu staklenu piramidu. Na glavni ulaz navale svi, a postoje mnogo mirniji ulazi poput Richelievog prolaza (otvoren gotovo svaki dan, provjerite detaljno prije odlaska) i ulaza Lavova (ista stvar).

Kao što smo već rekli, karte riješite online i pokupite ih prije dolaska u Luvr.

Nabavite vodiča
U samom muzeju postoje četiri ture dnevno na engleskom jeziku u trajanju od 90 minuta, a to zadovoljstvo košta 12 eura.

Naravno, postoji i audio vodič za pet eura, ali i jeftinija verzija za Android i Apple, koja nažalost, nije dobro ocijenjena. Ako želite da naučite više, na blagajni muzeja možete kupiti ‘Vodič kroz Luvr’ za 17 eura.

Uzmite predah
Kad je vreme lijepo, najbolja mjesta za odmor i hvatanje svježeg vazduha nalaze se na prvom spratu. U Kafeu Molien pronaćićete salate, peciva, kiš ili pastu za manje od 10 eura.

Kafe Marli će vam ponuditi spoljašnju terasu, a i lijep pogled na francuske skulpture iz 17. vijeka.