Taipei, Taiwan

iStock_000036284376XXXLarge

Stanovnici Taipeija su poznati po druželjubljivosti i posebnoj uljudnosti. S obzirom da je ovo ostrvo jednom bilo japanska kolonija nije neobično za radnike/radnice u radnjama da se smješkaju i poklanjaju u znak pozdravljanja kada neko prođe kroz vrata. Ovo e posebno slučaj u specijalizovanim kafeima koji služe dobru kafu.
TOPO” kafe je jedan od tih mjesta kojem se turisti uvijek entuzijastično vraćaju.

Melburn, Australija

Slika-11-1366x854

Australijski drugi najveći grad poznat je po reputaciji da je prijateljski nastrojen mnogo više od Sidneja ili Perta, kao i da nudi ogroman broj aktivnosti a da se u njemu ne osjeća ludilo velikog grada.

Grad je podijeljen u predjele koje nazivaju “sela”, i svako selo ponaosob ima posebnu energiju.

Bez obzira gdje živite u Melbornu, veoma je lako naći odličnu kafu u ovom gradu. Sonido kafe sa veoma umjesnim baristima je jedno takvo mjesto.

 

Havana, Kuba

shutterstock_328481705

Glavni grad Kube je u porastu internacionalnog turizma i lokalci se ponose svojim nacionalnim identitetom i srećni su što mogu da podijele svoju kulturu sa posjetiocima.

Café Cubana”, espresso sa šećerom je napitak koji prati gotovo svako jelo. Kažu da je veoma lako pronaći dobru kafu u Havani. Mnogi restorani i manja mjesta umiju da naprave mnogo dobru kafu. “Altruvistas”, na primjer, je sjajan izbor svakog turiste. Dobar savjet putnicima je da ukoliko traže prenoćište to učine tako što će izbjeći mjesta gdje se služi kafa na američki način koja se obično pije uz doručak, već da naravno potraže mjesta gdje se služi “prava” kafa.

 

Rim, Italija

Nightlife in Trastevere, Rome, Italy

Riječi “latte,” “cappuccino” i “espresso” su sve italijanske pa ne bi trebalo da bude iznenađenje što se ovaj grad našao u ovom članku. Iako lokalci možda izgledaju kao da stalno žure, mnogi imaju taj ritual jutarnje kafe. Jer, kažu, da ritual “kafe za ponijeti” nije upola lijep “pravi” kao kada sjedite (ili stojite), pijete espresso i uživate u onome u prizoru ispred vas dok razgovarate sa prijateljima, baristom ili sa osobom do vas.

Italijani imaju nepisano pravilo u vezi sa tim šta piti gdje, pa na primjer kapućino piju ujutru a kafu (espresso) nakon jela.