Zaboravite na šoping centre i nebodere i utonite u bogato kulturno nasljeđe ovog grada posjetom makar jednom od njegovih pet hramova Ne postoji bolje mjesto za učenje o svemu što treba znati o nadi, snovima, strahovima i sujevjerju ovog marljivog urbaniteta – posebno vjerodostojno tokom Kineske nove godine i važnih festivala lunarnog kalendara. Dok su neka sveta mjesta prošla kroz stilizovanu renovaciju, mnogi najstariji hramovi Hong Konga služe kao veoma važna mjesta za okupljanje zajednice već stotinama godina.

 

• Hram “Lam Tsuen Tin Hau” i “Wishing Trees”

Ova neobična grupa sela u Tai Po-u privlači turiste Tin Hau hramom i dvaju drvetima želja već stotinama godina.Tradicionalno, posjetioci festivala bi napisali svoje želje na zlatnom ili srebrnom papiru izrezanom tako da liči na novac, zapaljenom ispred kineskog idola ili svete statue. Posjetioci bi zavezali papir za granu pomorandže koja bi se onda bacila gore prema jednoj od najviših grana drveta banjana – što viša grana to su veće šanse da će se želja ispuniti! Kako je ovo postalo popularno među posjetiocima, vlasti su pružile pomoć da se očuva drveće i posjetioci su sad još više ohrabreni da vežu želje za drvene stalke u blizini. Samo nekoliko koraka od drveća nalazi se mali Tin Hau hram, posvećen boginji mora, koji se inače može naći u bilo kojoj drvenoj ribarskoj zajednici u Hong Kongu ili duž kineske obale. Ukoliko želite da saznate više u vezi sa tom željom koju ste poželjeli, možete popričati sa vračarom. 🙂

 

• Hram Man Mo

Koračanje unutar Man Mo hrama na Holivudskoj ulici je kao da koračate u novi svijet, carstvo naseljeno časnim božanstvima Man-a (boga književnosti) i Mo-a (boga rata) koji su ovdje predmeti obožavanja. Sunčevi zraci se presijecaju kroz dim u vazduhu ogromnih spirala tamjana koji vise sa plafona i dolaze sve do oltara 10 sudija podzemlja. Potrudite se da upijete sve detalje – linije silaznih zelenih Shekwan krovnih crepova predstavljaju bambus i dugovječnost, dok su nosiljke bile korišćene za nošenje statua bogova tokom povorke festivala.

• Manastir Deset hiljada Buda

Iako se naziva manastirom, to je pomalo pogrešno zato što monasi ne borave na ovom eklektičnom Sha Tin hramu. Pratite strmu i uvijenu stazu gore ka brdu, okruženu pet stotinama Arhand kipovima, koja vodi do glavnog kompleksa i devetospratne pagode. Ovdje navodno možete naći više od 13 000 statua Bude (ali, ko još broji?) i još par bodisatvi* na konju. Glavna atrakcija je, ipak, sačuvano tijelo Yuet Kai-ja, krajnje pobožnog osnivača manastira. Balzamovano lakom, omalterisano zlatnim listićima i obučeno u odore, uspravno tijelo se trenutno nalazi izloženo u staklenoj vitrini unutar glavnog zdanja ovog manastira.

 

• Chi Lin manastir i bašta Nan Lian

Na Diamond Hill-u, samo jednu stanicu prije Wong Tai Sin hrama naći ćete mirni i spokojni Chi Lin manastir. U očiglednom kontrastu raznobojnom i drskom taoističkom komšiji, ovaj budisticki manastir odiše mir i spokoj glatkim kamenim balustradama**, jezerima na kojima plutaju listovi lokvanja i očaravajućom drvenom arhitekturom. Inspirisano japanskim hramovima i onim iz Tang dinastije, elegantni svod hodnika i šetališta nastali su bez upotrebe eksera, koristeći kompleksni dizajn polutegova i tipli. Preko puta se nalazi Nan Lian bašta koja predstavlja oazu usred veoma visokih stanova koji se naziru duž brda.

Opuštena šetnja pored bonsai drveća, ribnjaka koi ribe i pedantno uređenih vrtova je savršena anegdota za one kojima je potrebno da provedu vrijeme daleko od buke i gužve grada.

 

• Sik Sik Yuen Wong Tai Sin hram

Sa svojim sjajnim, crvenim stubovima i ornamentalnim letvama, Wong Tai Sin je oličenje svih kvaliteta arhetipskih Tao kineskih hramova. Raznobojni i bučni, vjernici dolaze tokom cijele godine da se mole za dobru sreću i božanstveni putokaz od “Moćno vječnog Wonga”. Masa se okuplja ovdje tokom Kineske nove godine da ponudi tamjan, zamisli želje i da posjeti vračare u nadi da im predstoji obećavajuća i prosperitetna godina. Bilo bi veoma interesantno iz kulturnog ugla posjetiti hram u ovo vrijeme, ali se to ne preporučuje onima slabašnima. Gomila ljudi probijanjem traži put do glavnom oltara kroz vijugavi hram i oblake tamjana, te se okupljaju oko klupi prodajući amajlije i privjeske svih oblika i veličina. Ovo je zasigurno nešto što se jako rijetko doživi, ali ukoliko nijeste u prilici, radnim danom rano u jutro isto možete doživjeti sasvim lijep prizor.

 

Izvor: The Five Best Temples in Hong Kong